GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE TERRES CASTELLONENQUES:
Gastronomía i Cultura Popular: Les Figues Albardaes
Les figues albardaes és una reposteria molt popular a tot arreu del mon agrari i rural en totes les comarques, pobles i masos de Castelló, és un postre dolç que és consumia sobretot al hivern i encara es consumeixen avui dia com a llavors en dies de festa, celebracions i dies senyalats.
Ancestralment les figues albardaes era costum menjar-les acompanyades d’algun tipus de licor dols o sec: moscatell, conyac, anisats, i lo més popular era la “barrejeta” una mescla de cassalla (aiguardent anís sec o dolç) y moscatell . Cal esmentar que cada ama casa i cada família tenia la seua recepta particular de com fer les figues albardaes i les mesures es feien un poc a ull.
Per a preparar figues albardaes ens faran falta bàsicament els següents ingredients: Oli d’oliva 100 cl. per a fer la masa i oli suau o de gira-sol per a fregir les figues, tres got d’aigua, 40 figues seques o més, un ou, un tros de pastilla de llevat (25 grams de llevadura de panader), farina (la que admeta), sucre per a la masa i per a ensucrar després.
Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar la pasta mentre fermenta, una paella o paellonet de baranes altes.
Elaboració: Traurem el pesó de les figues i les obrirem per la meitat i les aplanarem un poc amb la ma o amb un rodet de fusta i les acararen de dos en dos . Posarem aigua tèbia en un bol (un got) i desfarem el llevat. Després afegirem el ou i la farina, oli 100 cl., dos gots d’aigua i un poc de sucre fins que estigui espès, sense endurir que quede una pasta “corredoreta”. Ho deixarem reposar una hora perquè es faci bona la pasta. A continuació, passarem les figues per dins la masa, rublin les figues per a enfasetar-les i tot seguit les fregirem a dins d’una paella fonda amb molt d’oli rosent, ensucrarem les figues en calent després de traure-les del foc. ¡¡Bon profit !!
Les figues albardaes és una reposteria molt popular a tot arreu del mon agrari i rural en totes les comarques, pobles i masos de Castelló, és un postre dolç que és consumia sobretot al hivern i encara es consumeixen avui dia com a llavors en dies de festa, celebracions i dies senyalats.
Ancestralment les figues albardaes era costum menjar-les acompanyades d’algun tipus de licor dols o sec: moscatell, conyac, anisats, i lo més popular era la “barrejeta” una mescla de cassalla (aiguardent anís sec o dolç) y moscatell . Cal esmentar que cada ama casa i cada família tenia la seua recepta particular de com fer les figues albardaes i les mesures es feien un poc a ull.
Per a preparar figues albardaes ens faran falta bàsicament els següents ingredients: Oli d’oliva 100 cl. per a fer la masa i oli suau o de gira-sol per a fregir les figues, tres got d’aigua, 40 figues seques o més, un ou, un tros de pastilla de llevat (25 grams de llevadura de panader), farina (la que admeta), sucre per a la masa i per a ensucrar després.
Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar la pasta mentre fermenta, una paella o paellonet de baranes altes.
Elaboració: Traurem el pesó de les figues i les obrirem per la meitat i les aplanarem un poc amb la ma o amb un rodet de fusta i les acararen de dos en dos . Posarem aigua tèbia en un bol (un got) i desfarem el llevat. Després afegirem el ou i la farina, oli 100 cl., dos gots d’aigua i un poc de sucre fins que estigui espès, sense endurir que quede una pasta “corredoreta”. Ho deixarem reposar una hora perquè es faci bona la pasta. A continuació, passarem les figues per dins la masa, rublin les figues per a enfasetar-les i tot seguit les fregirem a dins d’una paella fonda amb molt d’oli rosent, ensucrarem les figues en calent després de traure-les del foc. ¡¡Bon profit !!














