Sábado, 06 de Diciembre de 2025

Actualizada Viernes, 05 de Diciembre de 2025 a las 21:10:32 horas

el7set
Sábado, 31 de Octubre de 2015
Benlloch

Experts advoquen per recuperar varietats autòctones i potenciar la producció de vins jovens, escumosos i moscatell a Castelló

El catedràtic de la Universitat Politècnica de València, Domingo Salazar, considera que no s’està aprofitant la qualitat dels raïms de la zona i es poden perdre si no es comença a treballar

Durant l’acte d’inauguració del BIWM, la biòloga italiana Eva Merloni ha exposat la necessitat d’adaptar les produccions vitivinícoles al desafiament que suposa el canvi climàtic



[Img #45347]El sector vitivinícola de les comarques de Castelló té possibilitats de produir vins de qualitat amb identitat pròpia.  Així ho creu el catedràtic de la Universitat Politècnica de València, Domingo Salazar, que ha animat als vinaters locals “a recuperar les varietats autòctones que estan bastant abandonades i es poden perdre si no comença un treball de recuperació”, durant l’acte d’apertura del Encontre Interncional del Vi de Benlloch, que ha tingut lloc aquesta vesprada a l’auditori de la localitat de la Plana Alta, davant un bon grapat de professionals del sector i que s’allargarà fins diumenge.

 

Salazar considera que la zona costera i de les comarques de la Plana i Maestrat “tenen una varietat de raïms que afavoreixen la producció de vins jovens blancs i rosats, escumosos i moscatell d’alta qualitat i que no es tenen molt en compte”, encara que explica que “no s’han de deixar de banda els vins negres envellits en barrica”. El professor incideix en valorar varietats com l’anomenada Santa Magdalena, també coneguda com Blanquet, o el Bonicaire, que s’utilitzava per a elaborar, junt a la garnatxa, el famós vi Carlón, i que actualment  és una varietat interessant per a produir cava o escumós.

 

[Img #45350]Domingo Salazar considera molt important recuperar varietats que estan desapareixen i posar-les en valor, com les del moscatell, “ja que nosaltres tenim unes varietats molt vàlides i amb molta qualitat, de les quals quasi no queda rastre, i en canvi se li dóna molta importància a les franceses”. L’expert recorda entre d’altres tipus de raïm el Moscatell d’Estambul, també conegut com Grumer, o la varietat Juliana, “de la que queda alguna plantació”, asegura. Salazar manté que la zona de Castelló “té unes característiques de most més bones que altres llocs, com per exemple la comarca de la Costera a Alacant, però no estem aprofitant el potencial com sí que ho estan fent ells en la seua Denominació d’Origen”.

 

[Img #45346]La segona part de l’acte d’apertura del Benlloch International Wine Meeting (BIWM) ha estat protagonitzat per la biòloga italiana Eva Merloni, que ha realitzat una conferència sobre la influència del canvi climàtic en sector vitivinícola. Una dada a tindre molt en compte, segons l’experta italiana, és que “l’escenari més pesimista preveu una reducció del 85 % de la producció de vi en la zona de la Mediterrànea l’any 2050 per l’increment de les temperatures i la reducció de la disponibilitat d’aigua a causa del canvi climàtic”.

 

Per a Merloni “la capacitat de les empreses d'adaptar-se, a través de tècniques o estratègies específiques i innovadores, serà la clau per a mantenir el sector vitivinícola productiu. En aquest sentit, la biòloga explica que una empresa capaç d'adaptar el seu sistema de producció a aquests fenòmens, li permet evitar els possibles efectes i identificar solucions tècniques, modalitat de gestió, pràctiques i estratègia a llarg termini que garantisquen alts nivells de quantitat i qualitat del vi.

 

Davant això, Merloni explica que “una teoria molt interessant, però encara no gaire aprofundida és la conversió a producció biològica com a estratègia d'adaptació al canvi climàtic, ja que augmenta la resistència o la capacitat de reaccionar davant l'adversitat i els esdeveniments negatius”. “No obstant”, continua la biòloga italiana, “amb tota probabilitat, el desafiament més difícil serà veure com els viticultors responen culturalment als canvis de la identitat d'un determinat territori”.

 

La Trobada Internacional reunirà durant tot el cap de setmana a experts i professionals del vi amb l’objectiu de convertir-se en un fòrum de debat i aprenentatge sobre el món del vi en general i el sector vitivinícola de Castelló en particular. Per a demà dissabte està prevista  una taula rodona on es debatran les possibilitats que ofereixen les instal·lacions de l’aeroport de Vilanova-Benlloch a la indústria enoturística emergent a la província de Castelló i, molt especialment, a la comarca de la Plana. L’acte comptarà amb la presència del president de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de la Terra de Castelló (IGP), Ismael Sanjuán, del president de la Ruta del Vi, Sergio Garrido, i també està prevista la presència del president de la Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer. La taula estarà moderada pel professor deTurisme de l’UJI, Vicent Querol. Les activitats dirigides als professionals finalitzaran amb una cata de vins italians de la zona de l’Emilia-Romagna, i que serà presentada per Matteo Tamburini, gerent de vendes i de qualitat de l’empresa Poderi delle Rocche.

 

D’altra banda, recordar que la Trobada Internacional del Vi de Benlloch acull en la present edició una novetat amb la que es pretén ampliar l’oferta gastronòmica i lúdica d’aquest esdeveniment. És el “Recinte del Vi i de Food Truck’s” que s’ubicarà a la plaça de Sant Antoni de la localitat de la Plana Alta, i que durant tot el cap de setmana es convertirà en aparador cultural i epicentre de les activitats gratuïtes previstes per al públic no especialitzat, entre les que destaquen actuacions musicals i teatrals.

 

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.