Sábado, 06 de Diciembre de 2025

Actualizada Sábado, 06 de Diciembre de 2025 a las 15:38:25 horas

el7set
Domingo, 01 de Noviembre de 2015

Professionals del sector coincideixen que el vi de Castelló tindrà denominació d’origen en un any i mig

La Festa de la Verema reuneix a 300 persones a Benlloch

[Img #45390]Tres nous vins han posat a prova el paladar de les 300 persones que han participat avui en el tast popular de vins de la terra que ha obert l'última jornada de la Festa de la Verema a Benlloch. Un procés d'aprenentatge que va més enllà d'educar alguns sentits. Es presentaven en societat Subarra, un rosat elaborat per un celler de Benlloch, i els negres Llevant Negre i Els Foes, produïts en la comarca. Però més enllà dels seus matisos visuals, de l'anàlisi de les aromes o les sensacions en la boca, d'aquests brous destaca que són el resultat d'un lent procés per a obtenir un nou model de desenvolupament local basat en el enoturisme. “És necessari incrementar el reconeixement dels vins de Castelló per mitjà d'aquestes iniciatives”, advertia el president de l'Associació de Sumilleres de Castelló i Província, David Buch, mentre es dirigia als assistents. “Quan tenim un producte que té unes característiques i un valor, sense cap dubte, cal començar a jugar des de casa, en camp propi i una vegada ens ho vam crear eixir fora -remarca- però hem d'incrementar el valor d'on estem, qui som i el que fem”. Buch també va donar a conèixer el nou escumós Ildum Vinarius, de la collita de 2014 i va recordar que “Benlloch és un dels millors marcs per a provar els vins que ja tenim”.

 

[Img #45389]L'Ajuntament de Benlloch és conscient que aquesta mostra s'està consolidant com un referent en la província i segueix avançant amb la seua aposta per dinamitzar el municipi tenint com un dels seus eixos fonamentals la generació de treball vinculat al desenvolupament del turisme, especialment el enològic. L'alcalde de Benlloch ha anunciat que en menys d'un any el municipi comptarà amb set cellers situats en el seu terme. “Tres ja estan legalitzats, altres tres van a començar les obres i un és a punt de començar, la qual cosa per a un terme municipal de 4.300 hectàrees és molt”, explica el socialista Àngel Ribés.
 

La presència de professionals del sector del vi al Benlloch International Wine Meeting (BIWM) ha superat les xifres d'edicions anteriors. Nombrosos distribuïdors i cellerers -13 han participat directament- s'han acostat a aquesta cimera per la qual han passat, malgrat la pluja, més de 3.500 persones. No obstant açò, l'Ajuntament vol implicar a diversos col·lectius i a altres institucions en aquest procés. “Tenim projectes importants, en els quals tant la Generalitat com l'aeroport poden ajudar molt a dinamitzar aquest model de turisme interior, com s'ha posat de manifest durant les jornades tècniques”, assegura el regidor de Foment de Benlloch, Vicent Casanova. “Nosaltres volem afavorir aquesta espenta i veure si es dóna el salt a la Denominació d'Origen (D.O.) –en els vins- que en un any o any i mitjà ha d'estar en marxa”.

 
Avançar en aquest procés per a consolidar un marc de protecció major que la Indicació Geogràfica Protegida actual és també un dels reptes a curt termini que es marca el president de l'Associació de Sumilleres de Castelló i Província . “Estem en el camí perfecte, possiblement en la recta final i crec que dins de molt poc podrem estar parlant de Castelló com una D.O. i també dels vins de qualitat que avui dia estan consolidats”, explica Buch. “Jo crec que més que recuperar vinyer o no, cal apostar per un vi de qualitat i indiscutiblement fer un producte que ens identifique”.

 

La Festa de la Verema s'ha completat aquesta vesprada amb un Dinar de pa i porta i l'actuació de Toni Porcar i Chimo Munt.

[Img #45390]

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.